Održana 2. međunarodna Oriovita

4. lipnja 2017. obogatio je društveni život žitelja  općine Oriovac održavanjem Oriovite. Prije 19 godina bila je ovo skromna općinska organizacija ocjenjivanja domaćih vina. Uzajamnim trudom Općine, Županije i Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac, ova je manifestacija stasala u punoljetnu i međunarodnu manifestaciju.

Poljoprivrednici mogu podnijeti Jedinstvene zahtjeve za potporu za 2017. godinu

Od danas, 6. ožujka 2017. godine poljoprivredni proizvođači mogu podnositi Jedinstveni zahtjev za potporu za 2017. godinu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

U Oriovcu održana Info radionica o mogućnostima prijave projektnih prijedloga

LAG "Posavina" održao info radionicu “Mogućnosti prijave projektnih prijedloga u okviru provedbe LRS LAG-a Posavina i Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.” svim zainteresiranim korisnicima s područja Općine Oriovac.

Naši ciljevi

Slavonija kao regija oduvijek je bila prepoznatljiva po dobroj hrani i dobroj kapljici, posebice po svojim vinima. Razvoj vinogradarstva i voćarstva još uvijek nije dosegnuo svoj maksimum. Upravo iz tog razloga na području Općine Oriovac veliki broj vinogradara je došao na ideju da osnuju udrugu s osnovnim ciljem podizanja razine kvalitete u proizvodnji vinogradarskih i voćarskih kultura, te na razvoj i unapređenje vinogradarstva i voćarstva kao jedne od značajnijih grana privrede u Republici Hrvatskoj. Naš je zajednički cilj:

  • Povezivanjei s drugim Udrugama kroz različita događanja i manifestacije
  • Razmjenjivati znanja i iskustva iz područja vinogradarstva, vinarstva i voćarstva
  • Unaprijediti kulturni i društveni život mještana općine Oriovac
  • Kvaliteta proizvoda i uspješan plasman
  • Edukacije, istraživanja, natjecanja

O nama

Prva sjednica osnivačke skupštine održana je 24. studenog 1997. godine, a od osnutka udruga nije djelovala sve do ponovljene osnivačke skupštine koja je održana 1. veljače 2008. godine. Udruga je tada brojila oko stotinjak članova i djelovala u sastavu Ivan Roginić, predsjednik, Ivo Bogunović, tajnik i Stjepan Nedaća, blagajnik. Puni naziv ove udruge glasi: „Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac”, udruga za razvoj i unapređenje proizvodnje vinogradarsko-voćarskih kultura. Po svom karakteru to je udruga dobrovoljno udruženih građana proizvođača vinogradarsko-voćarskih kultura i članova njihova porodičnog domaćinstva, te istaknutih stručnjaka iz oblasti vinogradarstva i voćarstva, a u svrhu zadovoljavanja osobnih te zajedničkih interesa članova udruge i šire zajednice. Udruga djeluje na cjelokupnom području Općine Oriovac i trenutno u svom članstvu broji više od 100 vinogradara i voćara.

Osnovni ciljevi i zadaci Udruge su nabavka reprodukcijskog materijala, mehanizacije i drugih sličnih sredstava potrebnih za proizvodnju voća, grožđa i njihovih prerađevina pod povoljnim uvjetima nabavke, poticanje i organizacija proizvodnje i prodaje voća, grožđa i njihovih prerađevina na obiteljskim gospodarstvima i njihova izravna prodaja na tržištu, a sve to za potrebe Udruge, organizacija suradnje s odgovarajućim gospodarskim i drugim subjektima u cilju razvoja voćarstva i vinogradarstva, organizacija kooperativnih odnosa poljoprivrednih gospodarstava sa odgovarajućim prerađivačkim kapacitetima, kao i zastupanje interesa članova udruge kod ugovaranja plasmana prodaje, organiziranje osnivanja društava, radnji i trgovina radi prodaje proizvoda proizvedenih na obiteljskim gospodarstvima, te davanje informacija svojim članovima o aktivnostima Poljoprivredno savjetodavne službe. Osnovne sorte koje uzgajaju članovi i na kojima se bazira rad Udruge su graševina, chardonnay i rajnski rizling, a manje su zastupljene frankovka i cabernet sauvignon. Mnogima je već poznato da udruga svake godine krajem početkom lipnja organizira „Smotru vina Oriovita” na kojoj iz godine u godinu sudjeluje sve više vinogradara. Članovi i dalje vrijedno djeluju na usavršavanju rada udruge, nerijetko odlazeći na stručna predavanja, no i sama udruga također školovanje svojih članova tako da je u protekloj godini program uspješno završilo 30 vinogradara i 20 voćara. Želja im je takvu vrstu programa ponoviti i ove godine ukoliko bude zainteresiranih, te takvim i sličnim edukacijama osigurati plodno tlo za razvoj vinoradarstva na području općine.

Ponude

Pogledajte najnovije ponude poljoprivrednih proizvoda naših lokalnih OPG-a

Opširnije...

Naše usluge

Iskoristite naše strojeve za obavljanje svojih poslova po vrlo povoljnoj cijeni najma

Opširnije...

Najave

Pratite naša nastupe na pojedinim manifestacijama i događaje u organizaciji naše Udruge

Opširnije...